Cum iti poate ajuta afacerea leasing-ul operaţional?

Cum iti poate ajuta afacerea leasing-ul operaţional?

Piața de leasing operațional a atins nivelul de 57.000 de unități în administrare la finalul primei jumătăți a anului 2016, cu aproximativ 1.300 de autovehicule mai mult faţă de finalul lui 2015 şi în creştere cu 10% față de aceeaşi perioadă a anului 2015 se arata intr-un comunicat trimis de Asociaţia Societăţilor de Leasing Operaţional (ASLO), in care se mai arata urmatoarele:

În perioada ianuarie-iunie a anului 2016 au fost înmatriculate aproximativ 6.000 de autovehicule de către companiile de leasing operațional, adică 14% din totalul înmatriculărilor noi (42.000 de autoturisme şi autovehicule comerciale uşoare).

„În trimestrul doi al anului, piaţa de leasing operaţional a continuat creşterea. Ne bucurăm să vedem că leasingul operaţional a devenit o soluţie general adoptată pentru exploatarea parcurilor auto. Acest lucru este confirmat de creşterea ponderii din totalul înmatriculărilor auto.” declară Bogdan Apahidean, preşedinte ASLO.

Conform datelor centralizate de Asociația Societăților de Leasing Operațional, în topul primelor 5 companii membre intră: LeasePlan România, Arval Service Lease România, ALD Automotive, Porsche Mobility şi RCI Finanțare România.

Membrii asociației reprezintă peste 98% din total piață. Structura portofoliului (la nivel de asociație) este alcătuită din servicii complete de leasing operațional (finanțare și management de flote) cu o cotă de 72%, urmate de management de flote 19%, restul reprezentând leasing operațional fără servicii de administrare.

Leasing Financiar (LF) vs. Leasing Operational (LO)

În cazul leasingului financiar se merge pe un avans, iar la finalul perioadei de contract ai oportunitatea de a achiziţiona sau de a preda maşina. În final, valoarea de revânzare este scăzută, riscurile asumate de distribuitorul de servicii fiind mai mici. Şi, de regulă, nu există servicii conexe.

Leasingul operaţional nu presupune niciun fel de avans, ci doar plata lunară a unei singure facturi, care să înglobeze costurile tuturor serviciilor. Gama de servici conexe este foarte diversificată, acoperind toate nevoile clientului, de la finanţare la achiziţie, la mentenanţă, asigurări, ITP, la asistenţă rutieră. În cazul leasingulu operaţional, la finalul perioadei de contractare, maşina se întoarce la firma care prestează serviciul.

Beneficiul major pe care îl oferă leasingul operaţional este acela de a da clienţilor posibilitatea de a-şi externaliza partea de flotă şi toate aspectele care ţin de mentenanţa acesteia.

Responsabilitati si Atributii:

  • LF – Clientul este responsabil in intregime de mentenanta si de managementul flotei detinute sau a autoturismului. Tot clientul este responsabil de gestionarea si achitarea costurilor aferente unui vehicul: plata taxelor si a asigurarilor, intretinere si reparatii, schimbarea anvelopelor, etc.
  • LO – dvs. folositi bunul finantat fara sa va asumati nici unul din riscurile aferente. Masina, flota, si toate serviciile sau cheltuielile necesare sunt responsabilitatea directa a firmei de Leasing Operational. Prin externalizarea acestor sarcini catre o companie specializata eliminati o buna parte din riscurile aferente managementului unei flote.

Timpul:

          LF  

  •  finantatorul se ocupa de actele initiale iar dupa primirea autoturismului, cumparatorul ramane singurul responsabil.
  • In cazul unui defect sau accident, clientul este singurul responsabil pentru solutionarea situatiei. Masina poate ajunge in service pentru o perioada indelungata caz in care tot clientul trebuie sa gaseasca o masina la schimb.
  • LO
    • firma de Leasing Operational se ocupa de actele initiale, ulterioare, si finale astfel incat dvs. sunteti scutiti de toata birocratia specifica detinerii unui automobil.
    • In cazul unui defect sau accident firma de Leasing Operational intervine pentru a rezolva orice probleme specifice situatiei. Reprezentanti ai firmei se vor ocupa sa va programeze masina pentru revizii, service, reparatii, etc. Pentru a va mentine mobilitatea tot firma de Leasing Operational va pune la dispozitie o masina la schimb pentru continuarea activitatii cat timp autoturismul dvs. este indisponibil.

Autoturismul (bunul finantat)

  • LF – La sfarsitul contractului de finantare autoturismul ii revine cumparatorului ca bun personal, acesta fiind responsabil in continuare de mentenanta lui si de valorificarea acestuia pentru o eventuala re-vanzare.
  • LO – La incheiarea contractului beneficiarul are mai multe optiuni. Poate reinnoi contractul de leasing fara avans si poate pastra autoturismul in continuare (pana la un maxim de 57 de luni) sau poate alege un autoturism nou, calculandu-se doar o noua rata fixa in cazul in care este nevoie.

Planificarea Financiara:

  • LF – rata poate creste si se percepe un avans obligatoriu. Deoarece autoturismul apartine firmei, gestionarea resurselor financiare este ingreunata de posibilitatea unor cheltuieli neprevazute.
  • LO – rata stabilita ramane fixa de la semnarea contractului de leasing fara avans. Autoturismul si toate cheltuielile aferente sunt in grija firmei de Leasing Operational, iar dvs. aveti oportunitatea unei planificari financiare mai eficienta fara sa va faceti griji din cauza unor cheltuieli neprevazute, fluctuatii de pret sau curs valutar, modificari de taxe sau impozite.

Te-ar mai putea interesa

Categorii vizitate recent
Produse vizitate recent

leasing operational, avantejele leasingului operational, firme leasing operational, costuri leasing operational

LiveZilla Live Chat Software